Els orígens

Primer pilar de 4. Salt, 5-1-1996

L’origen dels Marrecs de Salt té lloc després de la diada de Sant Narcís de 1995, en la que participaren els Castellers d’Esparreguera i els Castellers de Terrassa. Una setmana després es feia una xerrada sobre castells a Salt, a càrrec dels Minyons de Terrassa, a la que assistiren una cinquantena de persones, la majoria de les quals no es coneixien entre elles.

La idea de formar una colla castellera a Salt va agafant forma i es comença a assajar en diferents llocs de Salt. El primer castell a plaça, encara sense camisa, fou un pilar de 4 per la rebuda dels Reis d’Orient davant l’ajuntament. Paral·lelament es tria el nom, el color de camisa i s’escull Can Pep, un cafè dels “de tota la vida”, com a local social de la colla

També s’escull en Ramon Grau com a primer president de la colla, i es tria la fòrmula dels co-caps de colla, escollint per al carrec en Jordi Domingo i en… Jordi Domingo! Casualitats de la vida, tots dos és diuen igual, tot i que no tenen cap parentiu (un ve de Terrassa i l’altre ve de Reus).

 

Els primers castells

El bateig dels Marrecs de Salt va tenir lloc el 14 d’abril de 1996 a la plaça de la Vila de Salt, davant l’església de Sant Cugat. Els padrins de bateig van ser els Castellers de Terrassa i els ja desapareguts Ganxets de Reus, per ser les colles d’origen dels co-caps de colla. Els primers castells amb la camisa blau Ter (que llavors era d’un color més llampant que l’actual) van ser el pilar de 4 caminat, el 3 de 6, el 4 de 6 amb l’agulla, la torre de 6 carregada, tancant amb un pilar de 4 carregat i un pilar de 4 per sota.

El primer pilar de 5 es va carregat per la Festa Major de Salt, descarregant-lo un mes després a la Festa Major de Platja d’Aro. El primer intent d’un castell de 7 va ser a Sant Feliu de Buixalleu, deixant en intent el 3 de 7. A finals de setembre d’aquell primer any es descarrega el primer castell de 7 de la colla, el 4 de 7, a Riudellots de la Selva, i s’acaba la primera temporada descarregant dos castells de 7, el 3 i el 4, per la primera diada de Sant Narcís en la que participàvem, i carregant el 4 de 7 amb agulla per la Diada Marreca.

L’any següent, el 1997. es descarrega el 5 de 7 a Figueres i es descarrega el 4 de 7 amb agulla per la Diada Marreca. El 1998 és el torn del primer 3 de 7 aixecat per sota, a Sants, i el 1999 fem un pas molt important descarregant la primera torre de 7 per la diada de Sant Narcís, a Girona.

També el 1999 participem a la primera trobada de Colles de l’Eix, a Manresa, a la qual no hem faltat mai (excepte els anys de la pandèmia). En aquesta trobada es reuneixen els Castellers de Lleida, els Tirallongues de Manresa, els Sagals d’Osona i els Marrecs de Salt, i un dels moments més esperats és quan, amb les rondes de castells ja fetes, s’alça un 4 de 7 de germanor on en cadascuna de les rengles hi ha membres de cadascuna de les colles participants, i coronant el castell l’enxaneta de la colla amfitriona.

El salt al 8

La diada de Sant Narcís de 2001 marca un punt d’inflexió a la colla. Per primer cop es descarregava un castell de 8 de color blau Ter, el 4 de 8, i no ho feia sol, ja que també es va carregar el 3 de 8. Dos castells de 8 a la mateixa diada, per part d’una colla allunyada de la zona tradicional i que tot just acabava de celebrar el seu cinquè aniversari!

Un altre dels grans moments de la colla va ser el concurs de Tarragona de 2002. Després de descarregar el 4 de 8 i la torre de 7, i de fer un intent de 3 de 8, carregàvem el primer pilar de 6 de la colla, davant la mirada de les colles punteres del món casteller. Aquesta actuació ens va valer el 7è lloc al concurs, el nostrre millor lloc al certàmen de Tarragona.

També el 2002 vam apadrinar per primer cop una nova colla, els Xerrics d’Olot, al costat dels Castellers de Sabadell.

La resta de la primera dècada dels 2000 es van anar mantenint, amb alts i baixos, els castells de 8 (el 2006 es descarregava per primer cop el 3 de 8 a la diada de Sant Narcís), mantenint sempre la gamma alta de 7 i sumant algun castell novedós per l’època, com el 3 de 7 amb agulla, descarregat a Manlleu el 2008.

 

Ens folrem!

El 2012, després d’un parell de temporades sovintejant els castells de 8, fem un pas de gegant i per la diada de Sant Narcís carreguem per primer cop la torre de 8 amb folre, el primer folre de la colla, que descarregaríem per la Festa Major de Salt del 2013, juntament amb el 3 i el 4 de 8, formant la primera tripleta de 8 de la colla. També el 2013, per Sant Narcís, es descarrega l’únic, fins al moment, pilar de 6.

El 2014, les tripletes de 8 de Festa Major de Salt i concurs de Tarragona (on s’estrena també el 9 de  7), ens esperonen a mirar amunt per Sant Narcís, portant a la plaça del Vi el 5 de 8, la catedral dels castells. Va quedar en carregat, però la colla s’havia fet gran. L’any següent, a la Festa Major de Sant Jaume es descarregava el 5 de 8, i els Marrecs regalaven a Salt la seva catedral.

El 2016, el 20è aniversari de la colla, portava un nou castell, el 7 de 8, carregat per la Festa Major de Salt i descarregat al concurs de Tarragona. Per Sant Narcís es fan els primers intents de 3 de 9 amb folre, que van arribar prou amunt com perquè la gent se’ls creiés. L’any següent, després de passejar uns 5 i 3 de 8 de postal, ens plantem a la Festa Major de Salt i donem la campanada descarregant el primer castell de nou de la colla, el 3 de 9 amb folre. Acompanyat del 5 de 8, la torre de 8 amb folre i el pilar de 6 carregat, aquesta és la millor actuació històrica de la colla.

El 3 de 9 amb folre es torna a descarregar per Sant Narcís d’aquell mateix any i per colles de l’Eix, a Salt, l’any següent, mentre que els de la Festa Major de Vic i concurs de Tarragona queden en carregats. Malgrat tot, fins el 2019 es mantenen la torre de 8 amb folre i el 5 de 8.

També en aquests anys s’apadrinen diverses colles: els Esperxats de l’Estany, els Castellers de l’Alt Maresme i la Selva Marítima (els Maduixots), els Vailets de l’Empordà, els Castellers d’Andorra i els Minyons de Santa Cristina. Tot un orgull que ens hagin fet confiança!

Actualment…

El 2021 la colla havia de celebrar el seu 25è aniversari, i un dels primers actes havia de ser el viatge a Londres, convidats per la colla local, l’abril de 2020. Però només unes setmanes abans esclata la pandèmia del coronavirus i ens veiem obligats a suspendre el viatge, les actuacions i els assajos, a causa del confinament. Tot i les trobades virtuals, els vermuts online… trobàvem a faltar el que més ens agrada fer: castells a plaça.

El 2021, el del 25è aniversari, continua amb fortes restriccions i la colla decideix que fins que no pugui assajar tothom alhora, no s’assajarà. Per la Festa Major de Salt es fa un simbòlic pilar de 4 i per Sant Narcís es torna a plaça, recuperant castells de 7.

El 2022, ja amb tothom a assaig, evidencia que la pandèmia ha deixat la colla tocada, tant a nivell tècnic com social. Però durant l’any comença a arribar molta gent nova i es treballen els poms de dalt des de zero, ja que amb els dos anys d’aturada la canalla ha patit un salt generacional. Durant l’any es recuperen els castells de 8 i s’assoleix la clàssica de 8 pisos, amb molt bones sensacions.

I ens plantem al 2023… La canalla ja ha agafat experiència i als troncs hi ha força relleus. Els castells de 8 arriben abans que l’any anterior i es recupera la torre de 8 amb folre (carregada) per la Festa Major de Salt. Esperem poder seguir escrivint nous assoliments, i segur que seran ben aviat…

Per molts anys més de castells blau Ter!

La canalla, setembre 2023